Västmanland

Vargjakt i två av länets revir

Publicerad
2013-01-30

I dag har Naturvårdsverket beslutat att utlysa selektiv och riktad jakt på varg i sammanlagt åtta av landets vargrevir. Två av reviren berör Västmanlands län.

Enligt Naturvårdsverkets beslut får en av ledarvargarna och en övrig varg skjutas inom de utpekade reviren.

Naturvårdsverket ser jakten som ett led för att minska inaveln och få en långsiktigt livskraftig vargstam och menar att en selektiv och riktad jakt är den enda åtgärden som på kort sikt kan minska inavelsgraden.

Länsstyrelsens uppgift är att utöva tillsyn över jakten som börjar på fredag 1 februari. Spårning får ske från 31 januari. Jakten får pågå tills maxantalet i respektive revir fällts eller längst till 17 februari.

Naturvårdsverket utlyser jakt inom följande revir som berör Västmanlands län:

  • Hedbyn (Västmanlands, och Örebro län)
  • Kölsta (Västmanlands län)

– Naturvårdsverkets beslut är inte enkelt att verkställa. Det är många faktorer som påverkar. Det handlar bland annat om tillgången till spårsnö och svårigheter att i en jaktsituation avgöra om djuret är ett föräldradjur eller annan varg, säger Anna Fridén, chef på Naturvårdsenheten på Länsstyrelsen.

För mer information, kontakta:

Erik Bergman, pressekreterare, 072-534 51 03

Naturvårdsverkets pressmeddelande om jaktbeslutet

Hela Naturvårdsverkets beslut om vargjakt

Här finns mer information för dig som ska jaga

 

Lodjursjakt får inte bedrivas utan att en ansvarig jaktledare utsetts på förhand vid varje jakttillfälle. Vid ensamjakt är den ensamme jägaren jaktledare. Jaktledaren är även ansvarig för att information från Länsstyrelsen kommer fram till jägarna och att information om jaktutfallet kommer fram till Länsstyrelsen. Naturvårdsverket har gjort bedömningen att undantag från anmälningsskyldigheten till jaktregistret kan göras och att endast jaktledaren behöver registrera sig för licensjakt efter lodjur.

Jaktledaren bör vara ansluten till Länsstyrelsens SMS-system, RovSMS för att på så sätt stärka upp informationsstödet och förhindra överskjutning.

Det är bra att läsa beslutet om lodjursjakten och villkoren som gäller, det hittar du här: http://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/Sv/djur-och-natur/jakt-och-vilt/Pages/Jakt_pa_lodjur.aspx

 

 

© 2012, Nordic Industry Consulting AB